Antypireny podszywają się pod hormony

20 sierpnia 2013, 13:03

Określając trójwymiarową budowę białek na poziomie atomowym, naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) odkryli, że bromoorganiczne antypireny (ang. brominated flame retardants, BFRs) mogą naśladować estrogeny, zaburzając w ten sposób działanie układu hormonalnego.



Wąglik pomoże w walce z nowotworami?

25 września 2014, 11:29

Wywołująca wąglika bakteria Bacillus anthracis bardzo efektywnie wstrzykuje toksyczne białka do wnętrza komórek. Naukowcy z MIT-u postanowili wykorzystać tę jej właściwość do dostarczania leków przeciwnowotworowych. Laseczka wąglika to profesjonalista w dziedzinie dostarczania dużych enzymów do komórek. Zastanawialiśmy się, czy możemy unieszkodliwić toksynę wąglika i wykorzystać ją do dostarczania leków - mówi profesor Bradley Pentelute


Odkryto białko, dzięki któremu zarodźce malarii dostają się do wątroby

28 lipca 2015, 12:00

Zespół ze Szkoły Zdrowia Publicznego Bloomberga Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkrył białko wejściowe (ang. entry protein), za pośrednictwem którego zarodźce sierpowe (Plasmodium falciparum) przedostają się przez stanowiące ok. 15-20% wszystkich komórek wątroby komórki Browicza-Kupffera.


Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

18 października 2016, 09:38

Zawarte w pszenicy proteiny nie tylko przyczyniają się do niezwiązanej z celiakią wrażliwości na gluten, ale również biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach chronicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.


Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego

17 lipca 2017, 10:17

Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).


Kofeina z 4 kaw chroni serce z pomocą mitochondriów

22 czerwca 2018, 09:31

Kofeina chroni serce z pomocą mitochondriów.


Zidentyfikowano 1. osobę pozbawioną białka wiążącego witaminę D

6 kwietnia 2019, 05:37

Zidentyfikowano pierwszy znany przypadek osoby żyjącej bez białka wiążącego witaminę D (ang. Vitamin D Binding Protein, VDBP).


Weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości

23 listopada 2020, 10:14

Analizy badań EPIC-Oxford sugerują, że weganie, wegetarianie oraz osoby, które z mięsa jedzą wyłącznie mięso ryb, są bardziej narażeni na złamania kości niż osoby jedzące mięso. Ryzyko takie jest szczególnie widoczne w przypadku wegan, którzy narażeni są na zwiększone prawdopodobieństwo złamania wszelkich kości, w tym kości nóg czy kręgosłupa


Polsko-chińska współpraca nad prozdrowotnym nabiałem

25 sierpnia 2023, 06:53

Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Technologii i Biznesu w Pekinie i innych chińskich uczelni przez kilka lat pracowali nad stworzeniem nabiału o specjalnych właściwościach zdrowotnych. Projekt DairyFunInn ruszył w roku 2019. Został zgłoszony do konkursu ogłoszonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Poradził sobie z konkurencją i zajął trzecie miejsce, otrzymując 2 miliony złotych dofinansowania. Zakończył się w lipcu, a jego efektem jest opracowanie nowego sposobu uzyskiwania wybranych frakcji białek z mleka czy maślanki, które mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy czy nowotworom.


Żerujące jedwabniki© Magnus Lewan

Kolor jedwabnej nici na żądanie

8 maja 2007, 10:39

Nie ma chyba człowieka, który nie zachwycałby się pięknem kolorowego jedwabiu. Jego farbowanie jest jednak uciążliwe. Japońscy naukowcy wyhodowali więc zmodyfikowane genetycznie jedwabniki, wytwarzające nici określonej barwy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy